15. Nov 2019 05:53
av Jørn Dahl-Stamnes
kategori: Produkter
Den som liker å ta bilder av dyr ute i naturen vet at det kan bli mye venting på å få dyrene på skuddhold. Det er rett og slett ikke mulig å være til stede 24 timer i døgnet for å få tatt bilder av elg og rev og hva ellers som befinner seg ute i skogen. Da kan et viltkamera være løsningen. Det finnes mange typer å velge mellom - fra de enkle og rimelige viltkameraene til de mer dyre utgaver som har mulighet for å sende bilder til deg via mobilnettet (MMS).
En gylden regel som stort sett gjelder uansett hva man kjøper, er "du får det du betaler for". Et dyrt vilkamera gir deg bedre bilder og har en del flere muligheter som de billige ikke har. Ulempen er at om du ønsker å plassere ut flere viltkamera, så kan det fort bli veldig dyrt. Da er det en trøst at det er mulig å finne kamera på nettet ned mot 400 kroner stykke (litt avhengig av dollarkursen). I tillegg kommer prisen for et minnekort. I de fleste tilfellene vil det holde med 16 Gb kort. Skal kameraet stå ute lenge og det er mye aktivitet i området, så kan du velge å bruke et 32 Gb kort.
Jeg har kjøpt flere rimelige viltkamera fra Ali Express. Disse er av grei kvalitet. De skal være vanntette (IP 65) men de er ikke så vanntett at de tåler hva som helst av vær og vind. Spesielt kan høst- og vinterstormene være en hard påkjenning for disse kameraene. Dette kan være viktig å huske på når man setter dem ut i skogen. Vinteren 2018/19 hadde jeg flere viltkamera utplassert ute ved kysten. Spesielt ett kamera sto utsatt for vær og vind fra vest og det var så og si ikke noe vegetasjon som skjermet kameraet mot været. Det ble vel tøft for kameraet. Det viste seg at da jeg åpnet det rant det vann ut av det.
Tørre fakta om kameraet fra nettsiden:
Billedkvaliteten er kanskje heller ikke den aller beste men sammenlignet med et viltkamera til 2000 kroner eller mer. Kvaliteten er greit nok og man har som regel ikke noe problem med å se hva man har tatt bilde av (så fremt at ikke dyret har beveget seg fort i svakt lyst).
Viltkameraet er også utstyrt med en mengde IR lysdioder som virker som en blitz i mørket og gjør at man får bilder av dyr også i stummende mørke uten at dyrene skal merke noe. Rekkevidden til IR blitzen er kanskje ikke all verden men det er bedre enn ingen ting. Lyset fra diodene dekker ikke hele billedflaten jevnt så bildene blir ofte noe mørkere i kantene (vignetering) enn hva de er i sentrum. Vær oppmerksom på at nattbilder kun blir i sort-hvitt.
I tillegg har kameraet en mini-usb inngang som kan brukes for å laste ned bildene fra brikken til en PC. Jeg har ikke brukt USB tilkoblingen, så jeg vet ikke hvor raskt det går å overføre bildene fra kameraet til en PC. Syns det er mye enklere å ta ut kortet og bruke en kort-leser på PCen. Det er også mulighet for å koble til en ekstern strømkilde.
Totalt sett syns jeg man får ganske mye for pengene.
Kameraet bruker fire eller åtte AA batterier. Det holder med fire batterier men skal kameraet stå ute lenge så bør man sette inn åtte. Min erfaring er at med åtte batterier så holder kameraet stå ute mer enn seks måneder. Har hatt et par ute i 8 måneder og enda var det mer strøm igjen på batteriene.
Jeg har prøvd ulike merker AA batterier og har funnet ut at IKEAs batterier, som er blandt de billigste som er å få tak i, fungerer utmerket. I enkelte kamera har jeg prøvd ut oppladdbare Li-Ione AA batterier.
Normalt har Li-Ione batterier en nominell spenning på 3.7 volt mens AA batterier har en nominell spenning på 1.5 volt. De Li-Ione AA batteriene jeg har testet, har en innebygget DC til DC converter i seg som gjør at du får ut 1.5 volt helt til batteriet er så og si tomt. Ulempen med disse batteriene er at de er ganske dyre og krever en spesiallaget ladder (batteriet er utstyrt med to pluss-poler - en for ladding og en vanlig pol for 1.5 volt). En annen ting man bør være oppmerksom på når man bruker denne typ AA batteriene er at utstyr som indikerer hvor mye strøm som er igjen i batteriet, alltid vil vise at batteriet er full av strøm helt til det er tomt. Det kan være en ulempe om man bruker denne type batterier i for eksempel i en GPS (noe jeg har fått erfare).
Til lagring av bilder benytter kameraet et vanlig SD kort opp til 32 Gb, som gir plass til godt over 15 tusen bilder. Typisk størrelse på en fil er opp mot 2 Mb for bilder tatt på dagtid (farger) mens nattbilder, som er i sort-hvitt, kan være så små som 600 kb. Det største antall bilder jeg har fått på et kamera i løpet av frem til seks måneder vinterstid er rundt 6600 bilder (ca 9.5 Gb). Så derfor holder det ofte med et 16 Gb kort selv om kameraet skal stå ute i månedsvis. Teoretisk sett skal et 16 Gb kort klare opp mot åtte tusen bilder. Ønsker man å ta opp film, bør man sette i størst mulig kort, da videoene kan bli ganske store.
Maksimal størrelse på et bilde er 2944 x 1656 pixler (16:9 format). Et lite problem med kameraet er måten SD kortet settes inn på. Det går greit å sette det inn, men kan være vanskelig å få tak i når man skal ha det ut. Det hender seg at jeg må frem med pinsetten for å få godt tak i brikken for å kunne dra den ut av kameraet.
Det er en innebygget skjerm som kan brukes både til å se på bildene og for å konfigurere kameraet. Av viktige funksjoner i menyen kan nevntes:
Både tidspunkt, temperatur (både i grader C og F), månefase og TAG blir lagt inn nederst i bildet.
Før du setter ut et viltkamera, kan det være greit å gjøre noen forberedelser. Du bør på forhånd ha funnet deg et egnet sted du ønsker å sette det ut på (eller flere steder om du har flere viltkamera). Google Earth kan være greit å bruke for å finne mulige steder for utplassering. Deretter kan man dra ut til aktuelle steder for å se hvor egnet de er. Men husk å innhente tillatelse fra grunneier før du plasserer ut kameraene. Det er som regel ikke noe problem.
Du bør også gå over kameraet før utplassering. Sjekk pakninger nøye for rusk. Selv små biter fra lav, kvister og lignende kan øke sjansen for at fukt trenger inn. Selv har jeg brukt "maintenance grease" på pakningen. Det er en form for grease som ligner veldig på blank silikon i form men har konsistensen til vanlig grease (som brukes til smøring av lager mm). Det er noe jeg har kjøpt fra Ali Express. Dette påfører jeg pakningen med en Q-tips.
Sett inn nye batterier (fire eller åtte alt avhengig av hvor lenge du planlegger å ha det ute) og et SD kort. Gå inn på menyen og sjekk oppsett. Spesielt klokke og dato, samt å formatere brikken i kameraet. Og til slutt sjekker du at linsen er ren og pen.
Sørg også for at kameraet er merket med navn og telefonnummer og eventuell mail-adresse. Informasjonen kan du gjerne ha inni kameraet, om mulig.
Det er en del ting man bør/må huske på når man skal sette ut et kamera. Unngå å plasser kameraet nær utfartssteder hvor det ofte er mange mennesker som ferdes. Det er to grunner til det. For det første så må man forholde seg til regler om personvern. Husk at viltkamera anses som overvåkningsutstyr. Dessuten, skal kameraet stå ute en stund, så er man kanskje ikke interessert i at brikken fylles opp med bilder av folk - det var jo bilder av dyr man er ønsker. Forøvrig kan det jo nevnes at om man får bilder av mennesker så skal man slette de bildene.
Videre må man tenke på hvor i terrenget kameraet er plassert og i hvilken himmelretning det peker. Skal kameraet stå ute over vinteren bør man unngå at kameraet blir stående for utsatt for høst- og vinterstormer. Velg heller et skjermet sted, om det er mulig. I tillegg bør man tenke på himmelretningen. Direkte sol rett mot viltkameraets linse vil være med på å gi dårlige bilder både fordi sollyset reflekteres inne i linsen og at man får ofte feil eksponering av motivet. Også høyden over bakken bør man tenke på. Det har litt med hvilke typer dyr man ønsker å få tatt bilder av.
Husk at mange dyr som elg, hjort og rådyr ofte har faste tråkk. Så det kan være lurt å se godt etter dyretråkk og andre spor som viser at det kan være en del dyr i området. Det er ingen vits i å plassere ut et kamera hvor få dyr ferdes. Gjør du det risikerer du at brikken kan være ganske tom når du henter inn viltkameraet igjen.
Kameraet festes til et tre med en medfølgende reim. Kvaliteten på reima er bra og når man strammer til så blir kameraet stående fast til treet. Reima er ofte så lang at det blir en lang løs ende med mindre det er et stort tre man fester kameraet til. Den løse enden bør man feste på en eller annen måte. Dette for at reima ikke skal blafre i vinden, noe som kan trigge utløsermekanismen i kameraet. Er det små greiener foran kameraet bør disse fjernes. Vind får greiner og buskene til å bevege seg, noe som kan trigge kameraet til å ta bilder. Har vet et par anledninger fått mange tusen bilder av greiner som beveger seg i vinden. Ganske kjedelige bilder.
Har du en GPS så ta den med slk at du kan å notere posisjonen til kameraet. Da blir det lettere å finne igjen når du skal ta det inn igjen. Har du mange kameraer ute så er enda en større grunn til å notere posisjoen til de enkelte kameraene.
Som oftest er det elg, rådyr, rev og hare som fester seg til brikken. Kun ved to tilfeller har jeg fått bilde av gaupe. Uansett er det spennende å hente inn kameraene igjen for å se hva man har fått tatt bilde av.
Og helt til slutt - husk å slå på kameraet før du forlater det. Selv har jeg kommet for å hente inn et kamera og oppdaget at jeg hadde glemt å slå det på da jeg satte det ut. Pinlig!
Lykke til!
ET par eksempler på bilder tatt med kameraet.
Relativt greit kvalitet på dagtid. Størrelsen på bildet er redusert i denne artikkelen.
Som man ser så er det mye vignetering på IR-blitzen. Størrelsen på bildet er redusert i denne artikkelen.