Newspaper Kalde føtter?

28. Oct 2018 18:26

av Jørn Dahl-Stamnes
kategori: Produkter

Kalde føtter?

Du har sikkert erfart det flere ganger. Det slår aldri feil. Når det endelig blir en kveld med skyfri himmel og vindstille og man skal ut og observere stjernene, så faller temperaturen både ute og på beina.

Å observere stjerner over tid skjer ofte på den tiden av året da temperaturen er ganske lav. Kombinert med at man ofte blir stående ganske stille over tid, så er det nesten uunngåelig at ikke beina blir iskalde etter kort tid. Kalde føtter kan være være den enkeltfaktoren som gjør at man gir seg litt for tidlig. Da gjelder det å ha gode sko og varme sokker for å holde best mulig på varmen. Mang en gang har ungdommer som TAF har arrangert stjernekvelder for, møtt opp med joggesko og tynne bomulls-sokker. Da tar det ikke lang tid før man er ganske iskald på beina.

Blir det virkelig kaldt og/eller man skal være ute lenge, så gjelder det å ha på flere lag med sokker og bruke sko som er store nok. For mange år siden kjøpte undertegnede de største Sorel-skoene som var å få tak i (mener de var størrelse opp mot 50) til bruk ved både astronomiske observasjoner og fotografering vinterstid som medfører mye stille-ståing. Disse er fôret med 1 cm tykt filt langs leggene og har tjukke såler. I tillegg er de så store at jeg kan ha 3 par med ull-sokker på meg uten at det blir trangt. For man må for all del unngå at det blir trangt for føttene. Trange sko hindrer blodsirkulasjonen. Og god blodsirkulasjon er viktig for at føttene skal forbli varme.

bilde av sko

Med tre lag sokker og flere lag klær både på beina og overkropp, samt lue og gode votter, så holder man varmen selv på en svært kald dag. Jeg har ved flere anledninger stått nede ved Nidelva og fotografert fugler i over 5 timer i -22 grader uten at jeg ble nevneverdig kald på beina.

Ulempen med så store sko, er at de egner seg ikke til å gå i. De er rett å slett så store at normal gange er vanskelig. Og det er totalt umulig å kjøre bil med disse på. I min jakt på nye løsninger, kom jeg over en snedig sak på nettet – såler med varmetråder. Disse sålene kan kobles til en USB port, det vil si at de går på 5 volt. I kombinasjon med en batteripakke beregnet for å gi nødstrøm til mobiler (også kjent som «power bank»), så kan man få varme i skoene i timevis. Sålene leveres med en lang ledning som gjør at man kan ha batteriene i lomma.

bilde av sålene

Både batteripakke (uten batterier), oppladdbare batterier og såler ble kjøpt inn fra Ali Express. Batteriene er av Li-Ion type 18650. Om du lurer på hva 18650 står for, så angir det at batteriet er 18 mm i diameter og 65 mm langt ... og 0 tallet, tja si det (digresjon: AA omtales også som 14500). Det er denne type batterier du finner i mange elektriske tannbørster, laptoper, driller, små håndholdte støvsugere og flere Tesla-modeller. Merk at 18650 batteriet kommer i flere utgaver. En variant har utstikkende pluss-pol, slik vi er vant med på de mer tradisjonelle AA-batteriene. En annen variant med flat pluss-pol (samt en variant som har lodde-ører om man skal lodde ledninger fast til batteriet). Til de nødladderne jeg har kjøpt (de finnes også å få kjøpt uten batterier på nettet for en rimelig penge), så er det den utgaven uten utstikkende pluss-pol man må velge, da de med utstående pol er litt for lang for å få plass i nødladderen.

bilde av batterityper

Jeg har to ulike typer nødladdere. En som tar to stykk 18650 batterier og en som tar fire stykk 18650 batterier. Jeg har også valgt å bruke en nødladder per såle selv om en nødladder har mulighet for å gi strøm til begge sålene (da de har to USB utganger). Årsaken til det er at man får mer ut av batteriene når lasten er lavere. En test viser at den miste nødladderen gir strøm nok til en såle i over 6 timer (målt til 6 timer og 38 minutter ved 20 grader) når den kobles til en såle. Den store nødladderen ga over 13 timer med strøm med en såle. Begge typer nødladdere slår seg automatisk på når man kobler til sålen og når spenningen på batteriene blir for lave, slår de seg av slik at man unngår å ødelegge batteriene. Og de har en fire-trinns indikator som sier noe om hvor mye strøm som er igjen.

Effekten ligger mellom 2.5 og 3 W gjennom hele driftstiden. Menneskekroppen utvikler omtrent 100 Watt. Da syns du kanskje 3 Watt ikke er allverdens per fot, men så lagt synes jeg de gir et brukbart tilskudd for å holde beina varme.

bilde av nødladdere

Det er mulig å ladde nødladderne med strøm ved å koble dem til en ladder med USB utgang eller en PC, men siden jeg har en del hodelykter og lommelykter som også bruker 18650 batterier, så har jeg ganske mange batterier og har derfor valgt å kjøpe egen «smarte» ladder. Nødladderne jeg har kjøpt er ganske enkel å åpne. Det gir den fordelen at man kan ta med ekstra sett batterier om man skal være ute lenge. Det gir også muligheten til å ta ut batteriene og ladde dem i en dedikert ladder, noe som gir både rask og sikker opplading.

bilde av ladder

Jeg har prøvd disse sålene en gang i forbindelse med langtur med motorsykkel, hvor jeg ofte kan får kalde føtter om temperaturen er lav. De fungerer ganske greit så lenge man legger de oppå innleggs-sålen. Legger man dem under innleggs-sålen i skolen, så mister man litt av varmen. Men det er bare å prøve seg frem. Spesielt når jeg har sittet på sykkelen har de virket ganske varm. Mens når jeg står stille og har større trykk mot sålene så merkes varmen mindre intens.

Hvordan de vil fungere i temperaturer under 0, har jeg ikke fått testet enda. Jeg skulle tro at de gir såpass varme at kulden ikke blir alt for påtrengende. Man må fremdeles ha gode vintersko og ullsokker. Og om det ikke holder med en såle i hver sko, så kan man jo prøve å legge to i samme sko.

Et problem jeg har erfart, er at dersom man går litt så kan bevegelsen gjør at ledningen dras ned i skoen og da kommer pluggen i klem rundt ankelen. Dette løses enkelt ved å bruke duct tape og feste ledningen til innsiden av skoen (den delen som går opp langs ankelen og leggen). Om du tenker på å kjøpe slike såler fra Ali Express så er verdien av disse såpass lave at du slipper å betale moms (og gebyr til posten for at de legger ut momsen for deg). Nå spøker det for at 350 kroners-grensen forsvinner fra neste år og at man da må betale moms fra første krone. Da blir disse sålene ganske dyre, siden gebyret til posten trolig blir høyere enn prisen på et par såler. Så om du vurderer denne løsnigen - løp og kjøp så fort som mulig. Det kan ofte ta lang tid å få levert disse fra Ali Express, siden de holder kostnadene ved forsendelsen så lav som mulig.

Kan jo legge til at nødladderene er nyttige til mer enn bare å gi nødstrøm til mobilen eller brukes som batteripakke til varmesåler. Skal man på ei hytte uten strøm, så finnes det fine LED lamper med svanehals og USB kontakt. Jeg har en med god lysstyrke som sto på i 20 timer med den med nødladderen med to batterier og over 40 timer med den nødladderen med fire batterier.

Artikkelen er første gang publisert i Corona, medlemsbladet for TAF - Trondheim Astronomiske Forening.